Fundamentele verhalen

Over recht, literatuur en film

Claudia Bouteligier, Afshin Ellian, Paul Cliteur, Machteld Zee, René Foqué, Donald Loose, Gelijn Molier, Rikki Holtmaat, Hendrik Kaptein, Arie-Jan Kwak, Sanne Taekema, Eva-Christina Dedic, Carinne Elion-Valter, Jeanne Gaakeer en Timo Slootweg 9789089749710 | 1e druk, 2014
Budh

Beschrijving

Het recht wordt door verhalen in literatuur en film veelvuldig aan kritische beschouwing onderworpen. Recht versus onrecht, orde versus wanorde, tirannie versus vrijheid en schuld versus onschuld; dit zijn slechts enkele terugkerende thema’s. Verhalen - in woord en beeld - zijn van groot belang voor inspiratie en bezinning op het recht door juristen en rechtswetenschappers.

In Fundamentele verhalen. Over recht, literatuur en film worden uiteenlopende vertellingen uit romans en films geanalyseerd in relatie tot de beginselen 'vrijheid, gelijkheid en broederschap'. Deze beginselen liggen ten grondslag aan onze moderne rechtsorde, maar de betekenis van deze beginselen is niet vanzelfsprekend. In deze bundel worden bekende en minder bekende verhalen uit literatuur en film als uitgangspunt genomen om te reflecteren op de (huidige) betekenis en werking van 'vrijheid, gelijkheid en broederschap'.

De auteurs van deze bundel plaatsen verschillende verhalen in bredere (rechts)filosofische en rechtstheoretische perspectieven. Dit leidt niet alleen tot interessante en uitdagende visies op het recht; maar ook tot dieper inzicht in de werking van verhalen in literatuur en film en de vraag waarom zij belangrijk zijn. Zo zijn deze beschouwingen niet alleen interessant voor juristen, rechtswetenschappers en geïnteresseerden in het recht, maar ook voor literatuurliefhebbers en filosofen.

Onder het thema vrijheid zijn de volgende bijdragen opgenomen: Elizabeth (Paul Cliteur en Machteld Zee); Trois Couleurs (Afshin Ellian); Perzische Brieven van Montesquieu (René Foqué); De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Milan Kundera (Donald Loose); Alles stroomt van Vasili Grossman en Das Leben der Anderen (Gelijn Molier). Het beginsel van gelijkheid wordt beschouwd in: The Human Stain van Philip Roth (Rikki Holtmaat); De Pest van Albert Camus (Hendrik Kaptein); To Kill a Mockingbird van Harper Lee (Arie-Jan Kwak) en Disgrace van Coetzee (Sanne Taekema). Het thema broederschap bevat: Aantekeningen uit het Ondergrondse en De droom van een belachelijk mens. Een fantastische vertelling van Fjodor Dostojevski (Claudia Bouteligier); The Godfather (Eva-Christina Dedic); Les Misérables en Quatrevingt-treize van Victor Hugo (Carinne Elion-Valter); Heart of Darkness van Joseph Conrad (Jeanne Gaakeer) en de parabel 'Voor de wet' uit Het proces van Kafka (Timo Slootweg).

Doelgroep

Dit boek is bestemd voor rechtsfilosofen en andere geïnteresseerden die het recht in een breder perspectief willen bekijken.

Auteursinformatie

De redacteuren zijn beiden verbonden aan de afdeling Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Claudia Bouteligier is docent-onderzoeker en Afshin Ellian is hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap.

Bestellen

Als u meer over dit boek wilt weten, of het boek wilt bestellen, ga dan naar onze website.

 
 
© 2024 | Boom uitgevers Den Haag